0

Bilirkişi Raporlarının Çelişkili Olması Hakkında

Y. 2. HD., E. 2016/18673 K. 2018/6424 T. 21.5.2018

 

 

ÖZET :  Bilirkişi raporları arasındaki çelişki giderilmeden işin esasının incelenmesi ile yazılı şekilde hüküm kurulması doğru değildir.

 

 

DAVA VE KARAR : 

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı erkek tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

Dava ve taraf ehliyeti kamu düzenine ilişkin olup, mahkemelerce doğrudan doğruya (...) gözönünde tutulur. Davacı kadın tarafından açılan eldeki boşanma davasında davacı kadının ruhsal rahatsızlığı olduğu ileri sürülmüş, bir kısım tanıklar davacı kadının psikiyatrik tedavi gördüğünü anlatmış, taraflarla ilgili birlikte yaşadıkları ... ülkesinin adli makamlarınca düzenlenen bazı evraklarda da kadında şizofreni tespit edildiği ve günlük işlerini tek başına göremediği kayıt altına alınmıştır. Dosya arasında bulunan davacı kadına ait 22.09.2014 tarihli sağlık kurulu raporunda davacı kadının şizofreni hastası olduğu ve kendisine vasi tayin olunmasının gerekli olduğu rapor edilmiş, mahkemece vesayet makamına yapılan ihbar üzerine ise, ... 2. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin E.2014/1508-K.2014/1891 sayılı 26.12.2014 tarihli kararı ile; kadın hakkında alınan 05.12.2014 tarihli rapora göre vasi tayini gerekmediği gerekçesiyle davacı kadının kısıtlanması talebinin reddine karar verilmiştir. Gerçekleşen bu durum karşısında iki rapor arasında çelişki vardır. Davacı kadının dosya içerisindeki tüm tedavi evrakları ve raporlarla birlikte bir kez de Adli Tıp Kurumuna sevk edilerek ilgili ihtisas dairesinden vesayet altına alınmasının gerekli olup olmadığı yönünde rapor alınarak, fiil ehliyetinin bulunmadığı belirlendiği takdirde vesayet makamına ihbarda bulunulması ve sonucuna göre işlem yapılması, aksi halde işin esasının incelenerek bir karar verilmesi gerekirken, davacı hakkında düzenlenen sağlık kurul raporları arasındaki çelişki giderilmeden işin esasının incelenmesi ile yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiş ve bozmayı gerektirmiştir.

 

 

SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 21.05.2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi. 



Bu Bilgi Yararlı Oldu mu?
Anket Sonuçları
Kapat