Kişilik HaklarıIV. Türkiye – Slovenya Karşılaştırmalı Hukuk Sempozyumu
Bu kitapta Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyeleri ile Slovenya'dan Ljubljana Üniversitesi ve Maribor Üniversitesi Hukuk Fakültelerinin her yıl düzenledikleri karşılaştırmalı hukuk sempozyumlarından IV. Sempozyumun sunumları bulunmaktadır.
Kitapta yukarı da belirtilen her iki üniversitenin öğretim üyeleri ile sempozyuma değerli çalışmalarıyla katkı sunan Galatasaray Üniversitesi ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyelerinin 'Kişilik Haklan' konusundaki farklı bakış açılarını ortaya koyan sunumları yayınlanmıştır.
Sunumlar hukukun sempozyum konusuyla ilgili farklı alanlarından karşılaştırmalı hukuk ve hatta tarihsel bilgiler içermektedir. Kitaptaki çalışmalara hem yabancı dilde hem Türkçe özet ve tam metin olarak yer verilmesinin amacı, her iki ülkenin hukukçularının ve hatta ilgilenen diğer ülke hukukçularının bu kaynaklara ulaşabilmeleri ve yararlanmalarıdır. Bu nedenle her yıl farklı nitelikteki bilimsel çalışmalarımız kitap veya endeksli dergilerde yayınlanarak okuyucuya sunulmaktadır. Bu kitap da, daha önceki yıllardaki farklı ortak yayınlarımızın bir devamı niteliğindedir.
Felsefe, Etik ve Hukuk Felsefesi Açısından "Kişi" Kavramı, Dr. Dr. Altan HEPER | |
İmparatora Karşı Suçlar ve İmparator Arcadius ve Honorius Tarafından Çıkarılan Lex Quisquis, Prof. Dr. Janez KRANJC | |
Disponibilität der Strafrechtsgüter und Somit Mittelbar Persönlichkeitsrechte Für Das Potentielle Straftatopfer in Slowenien, Prof. Dr. Damjan KOROŠEC | |
Türkiye'de Potansiyel Suç Mağdurları Açısından Ceza Hukuku Hukuksal Değerleri Üzerinde Tasarruf Edilebilirlik, Prof. Dr. Dr. h.c. Yener ÜNVER | |
Slovenya Cumhuriyeti Ceza Kanunu'nda Şeref ve Saygınlığa Karşı Suçlar, Prof. Dr. Vid JAKULIN, LL.D | |
Türk Ceza Hukukunda Şerefe Karşı Suçlar, Yrd. Doç. Dr. Pınar MEMİŞ KARTAL | |
Roma Hukukunda Kişiliğin Korunması ve Türk Medeni Kanunu'ndaki Yansımaları, Prof. Dr. Seldağ GÜNEŞ PESCHKE | |
Some Observation on the Lex Quisquis, Dr. Başak KAHRAMAN | |
Çocuklar Ebeveynlere Karşı da Mahremiyet Hakkına Sahiptir, Prof. Dr. Suzana KRALJIĆ | |
Çocukların Ebeveynlerine Karşı Özel Hayat Hakları Var mıdır? Yrd. Doç. Dr. Pelin IŞINTAN | |
Slovenya'da Evlat Edinmede Kişilik Hakları, Prof. Dr. Barbara NOVAK | |
Türk Hukukunda Evlat Edinmede Kişilik Hakkı, Yrd. Doç. Dr. Nilay ŞENOL |
- Açıklama
Bu kitapta Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyeleri ile Slovenya'dan Ljubljana Üniversitesi ve Maribor Üniversitesi Hukuk Fakültelerinin her yıl düzenledikleri karşılaştırmalı hukuk sempozyumlarından IV. Sempozyumun sunumları bulunmaktadır.
Kitapta yukarı da belirtilen her iki üniversitenin öğretim üyeleri ile sempozyuma değerli çalışmalarıyla katkı sunan Galatasaray Üniversitesi ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyelerinin 'Kişilik Haklan' konusundaki farklı bakış açılarını ortaya koyan sunumları yayınlanmıştır.
Sunumlar hukukun sempozyum konusuyla ilgili farklı alanlarından karşılaştırmalı hukuk ve hatta tarihsel bilgiler içermektedir. Kitaptaki çalışmalara hem yabancı dilde hem Türkçe özet ve tam metin olarak yer verilmesinin amacı, her iki ülkenin hukukçularının ve hatta ilgilenen diğer ülke hukukçularının bu kaynaklara ulaşabilmeleri ve yararlanmalarıdır. Bu nedenle her yıl farklı nitelikteki bilimsel çalışmalarımız kitap veya endeksli dergilerde yayınlanarak okuyucuya sunulmaktadır. Bu kitap da, daha önceki yıllardaki farklı ortak yayınlarımızın bir devamı niteliğindedir.Konu BaşlıklarıFelsefe, Etik ve Hukuk Felsefesi Açısından "Kişi" Kavramı, Dr. Dr. Altan HEPER İmparatora Karşı Suçlar ve İmparator Arcadius ve Honorius Tarafından Çıkarılan Lex Quisquis, Prof. Dr. Janez KRANJC Disponibilität der Strafrechtsgüter und Somit Mittelbar Persönlichkeitsrechte Für Das Potentielle Straftatopfer in Slowenien, Prof. Dr. Damjan KOROŠEC Türkiye'de Potansiyel Suç Mağdurları Açısından Ceza Hukuku Hukuksal Değerleri Üzerinde Tasarruf Edilebilirlik, Prof. Dr. Dr. h.c. Yener ÜNVER Slovenya Cumhuriyeti Ceza Kanunu'nda Şeref ve Saygınlığa Karşı Suçlar, Prof. Dr. Vid JAKULIN, LL.D Türk Ceza Hukukunda Şerefe Karşı Suçlar, Yrd. Doç. Dr. Pınar MEMİŞ KARTAL Roma Hukukunda Kişiliğin Korunması ve Türk Medeni Kanunu'ndaki Yansımaları, Prof. Dr. Seldağ GÜNEŞ PESCHKE Some Observation on the Lex Quisquis, Dr. Başak KAHRAMAN Çocuklar Ebeveynlere Karşı da Mahremiyet Hakkına Sahiptir, Prof. Dr. Suzana KRALJIĆ Çocukların Ebeveynlerine Karşı Özel Hayat Hakları Var mıdır? Yrd. Doç. Dr. Pelin IŞINTAN Slovenya'da Evlat Edinmede Kişilik Hakları, Prof. Dr. Barbara NOVAK Türk Hukukunda Evlat Edinmede Kişilik Hakkı, Yrd. Doç. Dr. Nilay ŞENOL Stok Kodu:9789750240294Boyut:16 x 24Sayfa Sayısı:237Basım Yeri:AnkaraBaskı:1Basım Tarihi:2016 KasımKapak Türü:Karton KapakKağıt Türü:1. HamurDili:Türkçe
Prof. Dr. Dr. h. c. Yener Ünver
Prof. Dr. Dr. h. c. Yener Ünver,Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi kurucu Dekanı olup, 5 Mayıs 2011 tarihinden beridir bu dekanlık görevini yürütmektedir. Aynı şekilde 5 Mayıs 2011 tarihinden beri, T.C. Özyeğin Üniversitesi Senatosu üyeliği, aynı Üniversite Yönetim Kurulu üyeliği ve Yayın Kurulu üyeliklerini sürdürmektedir. T. C. Özyeğin Üniversitesi Alman Hukuku Araştırma Merkezi (Forschungszentrum für deutsches Recht –FZfDR-) Kurucu Müdürü, Yönetim Kurulu Başkanı ve Özyeğin Üniversitesi Kayıt Kalite Komisyon Üyesidir.
Prof. Dr. Dr. h. c. Yener Ünver lisans derecesini 1986 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden, yüksek lisans derecesini 1990 yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Bölümü’nde aldıktan sonra, doktora derecesini aynı Enstitü’nün Kamu Hukuku Bölümü’nden 1996 yılında almıştır. 1989-1992 yıllarında İstanbul Üniversitesi Adalet Yüksekokulu’nda ceza hukuku genel hükümler ve ceza muhakemesi hukuku derslerini vermiştir. Doktora derecesinden sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde 2001 yılına kadar yardımcı doçent olarak ceza hukuku genel hükümler, ceza hukuku özel hükümler ve ceza muhakemesi hukuku, kitle iletişim hukuku, ve milletlerarası ceza hukuku dallarında lisans dersleri vermiştir. 2002 yılında doçentlik ünvanını almış, 2008 yılında ise profesörlük ünvanını almıştır.Prof. Dr. Dr. h. c. Yener Ünver doçentliğinden itibaren 2002-2007 yıllarında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde ceza hukuku genel hükümler, ceza hukuku özel hükümler, ceza muhakemesi hukuku, kitle iletişim hukuku ve milletlerarası ceza hukuku, 2004-2006 yıllarında İstanbul Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Meslek Yüksekokulu’nda spor hukuku, 2002-2006 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde ceza hukuku genel hükümler, ceza hukuku özel hükümler ve ceza muhakemesi hukuku, 2005-2007 ve 2008-2011 yılları arasında İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde ceza hukuku özel hükümler ve ceza muhakemesi hukuku ve 2006-2011 yılları arasında ise, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde ceza muhakemesi hukuku, kitle haberleşme hukuku, kriminoloji, karşılaştırmalı ceza hukuku ve tıp hukukunda lisans, yüksek lisans ve doktora dersleri vermiştir. Prof. Dr. Dr. h. c. Yener Ünver'in uzmanlık alanı ceza hukuku genel hükümler, ceza muhakemesi hukuku, ceza özel hukuku ve tıp hukuku alanlarında yoğunlaşmış olup Prof. Dr. Ünver özellikle 2005 yılından itibaren yoğun karşılaştırmalı ceza hukuku alanında faaliyet göstermiştir. 2002 yılında İstanbul Barosu Staj Eğitim Merkezi yönetim kurulunda görev yapmıştır. 2005-2007 yıllarında Türkiye Basketbol Federasyonu Hukuk Kurulu üyeliği yürütmüştür.
2006-2007 yılında 5 ay TFF Disiplin Kurulu üyeliğini yürütmüştür. 2008-2011 yıllarında Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu Asli Üyeliğini (Türk Spor Yüksek Mahkemesi yargıçlığı) yürütmüştür. 21 Eylül 2011 tarihinde Gürcistan’in Tiflis şehrindeki Grigol Robakidze Universität Alma Mater Üniversitesi tarafından kendisine onursal Hukuk Doktorası (honorar causa) ünvanı verilmiştir.
DAAD’liler Derneği üyesidir. Tıp Hukuku Derneği (İstanbul/Türkiye) ve Uluslararası Dünya Tıp Hukuku Derneği (ABD) üyesidir. Türk Ceza Hukuku Derneği üyesi olup, 2013 yılı Mart ayına kadar başkan yardımcılığı görevini sürdürmüştür. TCHD tarafından 2008 yılından beri yayınlanan Suç ve Ceza Dergisinin sorumlu yazı işleri müdürüdür. Mart 2010 tarihinde Avrupa Bilim ve Sanatlar Akademisi üyeliğine seçilmiştir ve halen bu aktif üyeliği devam etmektedir. Sofya (Bulgaristan) Ulusal ve Dünya Ekonomi Üniversitesi ile bu üniversitenin Roma Hukuku Öğretimi ve Romanistik Eğitim Merkezi’nin 27. 10. 2014 tarihinde müştereken aldıkları kararla, kendisine, “Stefan Bobçev” şeref madalyası ve diploması verilmiştir.
Prof. Dr. Dr. h.c. Yener Ünver 2014 yılı Nisan ayından beridir (halen) T.C. Dışişleri Bakanlığı adına Almanya’nın Münih şehrinde görülmekte olan NSU (Neonazi Cinayetleri= Türk İşadamlarına karşı işlenen suçlarla ilgili) ceza davasını gözlemci olarak takip etmektedir. Nisan 2015 - Mayıs 2018 tarihleri arasında 3 yıl süre ile Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi Danışma Kurulu Üyeliği yapmıştır. Medicine Law & Society (ISSN 2463-7955) Dergisi Editörler Kurulu üyesidir.
Prof. Dr. Dr. h.c. Yener Ünver, Şubat 2017 itibariyle T.C. Sağlık Bakanlığı Hasta Hakları Bilimsel Danışma Komisyonu üyeliğine ve 25.02.2016 tarihi itibariyle Özyeğin Üniversitesi Senatosu tarafından Üniversitelerarası Kurul üyeliğine seçilmiştir.
İçerdiği yazılar Almanca ve İngilizce olarak Almanya’da online yayınlanan Kriminalpolitische Zeitschrift (KriPoZ) dergisinin uluslararası redaksiyon kurulunda görev yapmaktadır