0

Terör Olayları Sonucu Oluşan Zarar Hakkında

DANIŞTAY 10.D, E.1995/53 K.1996/1913 T.10.4.1996

ÖZET: Muhtemel terör saldırısına karşı önlem alınması için başvuru yapılmasına rağmen idarenin hareketsiz kalması halinde hizmet kusuru doğar.

DAVA VE KARAR: Hizmet kusuru, idari hizmetin kuruluş ve işleyişinden kaynaklanır. Kamu hizmeti eksik veya kötü yürütülmekteyse veya bu faaliyet beklenen hizmet gerekleriyle bağdaştırılamayacak nitelikteyse idarenin hizmeti kusurlu yürüttüğünün kabulü zorunludur. Kişilerin can ve mal güvenliğini korumakla görevli olan İdare, üstlendiği kamu hizmetini gereği gibi yerine getirmek, hizmetin işleyişi ve yerine getirilişi sırasında gerekli teşkilatı kurmak, her türlü araç ve olanağı hizmete hazır bulundurmak ve yine doğması olası bazı olayların önlenmesi ve anında bertaraf edilmesi için gerekli önlemleri almak zorundadır.

Dava dosyasında bulunan ... Jandarma Komutanlığı yazısından davacıya ait işyerine 4.6.1989 tarihinde de saldırıda bulunularak inşaat sahasındaki depo ve lojmanlara ateş açıldığı, davacının işin şehir içme suyu inşaatına ilişkin olması sebebiyle 20.8.1989 tarihinde belediye başkanlığına başvurarak saldırı ve tehditler nedeniyle işi devam ettiremediğinden bahisle güvenlik kuvvetlerine durumu iletip gereken önlemlerin alınmasını istediği, belediye başkanlığınca da kaymakamlığa yazılan 21.8.1989 tarihli yazıyla şantiye yakınındaki ... düzenlenen baskın sonucu 2 ay önce köy korucularının silahlarının teröristlerce alındığı bildirilip gerekli önlemlerin alınmasının istenildiği, buna karşın 27.8.1989 tarihinde teröristlerce işyerinin basılarak araç ve gereçlerin yakıldığı, 15 işçinin kaçırıldığı, olaydan önce idarece hiçbir önlem alınmadığı, olaydan sonra haber verilmesi üzerine olay yerine gidilerek tutanak düzenlendiği anlaşılmaktadır.

Bu durumda da, önceden başvuruda da bulunulduğu halde meydana gelmesi kuvvetle olası olayın önlenmesi için gerekli önlemleri almadığı, gerekli imkan ve aracı temin ederek hazır bulundurmadığı anlaşılan idarenin hizmet kusuru açık olup; idarenin doğan zararı tazmini gerektiğinden, mahkeme kararının temyizen incelenen davanın kabulüne ilişkin bölümü sonuç olarak hukuka uygun bulunmaktadır.

SONUÇ: Açıklanan nedenlerle. 2577 sayılı Yasa'nın 49. maddesi uyarınca davalı İdarenin temyiz isteminin reddine, Diyarbakır İdare Mahkemesi'nin 1.4.1993 tarih ve E:1990/378. K:1993/111 sayılı kararının belirtilen gerekçelerle onanmasına 10.04.1996 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



Bu Bilgi Yararlı Oldu mu?
Anket Sonuçları
Kapat